Ett liv med berättelser

”Sådana som Lennart Nilsson och även Linné, måste man anta, drivs av en närmast barnslig upptäckarlust. De nöjer sig inte med att lyfta på några få stenar för att se vad som döljer sig därunder. De vill gräva upp hela åkern. De har något outtröttligt över sig.” (Mark Holborn, författare och bildredaktör)

Under sex decennier har Lennart Nilsson gjort över tusen uppmärksammade bildreportage, för en rad tidningar i Sverige och för de flesta namnkunniga internationella bildtidningar som Life, Paris Match och National Geographic. Hans unika berättelser har också spridit sig över världen i form av böcker och filmer.

Läs mer

Lennart Nilssons bilder går att se på sedlar och frimärken, i läroböcker och uppslagsverk. Hans vetenskapliga bildberättelser har kommit att förändra vår syn på människan. Några av dem finns ombord på NASA:s rymdsonder Voyager I och Voyager II, som en hälsning från planeten jorden, rakt ut i oändligheten.

”Jag är bildjournalist. Oavsett om jag jobbar med böcker, filmer eller tidskrifter så vill jag alltid berätta en historia.”

Gemensamt för Lennart Nilssons arbete – oavsett det handlat om att följa Frälsningsarmén eller den svenska kungafamiljen, beskriva det mänskliga hjärtat inifrån eller Louis Armstrong bakom kulisserna – har varit förmågan och viljan att ständigt bryta ny mark, att beskriva det som ingen annan lyckats med tidigare.