Naturens fantastiska linser

”Jag tänkte att så måste världens första optiska bild ha sett ut. Land som steg ur havet, sett genom en lins av vatten.”

När Life Magazine firade sitt 30-årsjubileum 1966 ville man visa en bild från skapelsens begynnelse – ”världshistoriens första bild” – och det omöjliga uppdraget gick till Lennart Nilsson. Idén blev att fotografera ett vulkanutbrott genom en regndroppe, den första linsen.

Tillsammans med ingenjören och vännen Werner Donne gick resan till vulkanön Surtsey utanför Islands sydkust. Ön hade bildats bara tre år tidigare och marken var fortfarande het, täckt av lava. 25 meter från lavaströmmen lyckades han fånga vulkanen i en vattendroppe på en glasskiva framför objektivet.

”Han har tagit världens första bild. Jordens födelse genom en vattendroppe. Stående på randen av kratern på den nyfödda ön Surtsey vid Island med glödande magma puttrande omkring de långa benen.” (Adrup, Dagens Nyheter, 1980)

Bilderna resulterade i reportaget ”Nature’s Amazing Lenses” och omslaget till jubileumsnumret pryds av Lennarts bild av det mänskliga ögat sett från sidan. Bilden av ögat är tagen med hjälp av spaltljus. Innanför hornhinnan ser man linsen som är blå på grund av den starka belysningen. Den kristalliknande pricken mitt i linsen är en ljusreflex.