Lennart Nilsson – banbrytare

VIDA Museum & Konsthall, Öland

29 juni 2019 – 6 januari 2020

Vida Museum och Konsthall

 

Lennart Nilsson har beskrivits som geni, en legend och pionjär: en renässansmänniska i det tjugonde århundradet, en banbrytande vetenskapsman och forskningsresande. Han anses vara en av fotohistoriens mest betydelsefulla fotografer. Själv var han mer blygsam:

”Jag är bara en fotograf som råkat bli fascinerad av människan.”

Lennart Nilsson var en fotograf som tänkte journalistiskt och såg sin största utmaning i att kunna förklara det oförklarliga och göra det osynliga synligt. Han var alltid nyfiken – och blev aldrig färdig. Upptäckarlusten, att vilja göra och visa det som ingen lyckats med tidigare, i kombination med noggrannheten och perfektionismen, gjorde honom till den framgångsrika berättare han är.
Lennart Nilsson fick sin första kamera när han var 11 år gammal och inledde redan som tonåring sin bana som frilansande fotojournalist för de stora bildtidningarna. Som reportagefotograf blev han tidigt känd som en av Sveriges främsta bildberättare och för att vara en fotograf som vågade gå närmare, längre och djupare än många andra.
Lennarts intresse för människan och livets början väcktes tidigt och redan 1953 publicerade Life Magazine hans första bild av ett embryo. Det var också början på det som senare skulle bli Lennart Nilssons livsverk Ett barn blir till, en av världens mest sålda fotoböcker. Sedan den första utgåvan kom ut 1965 har berättelsen översatts till fler än 20 språk, publicerats i fem upplagor och nått ut till miljoner läsare.
Fotografierna väckte ett uppseende som bara kan jämföras med bilderna från den första månlandningen och gav honom möjligheten att inleda sitt pionjärarbete inom vetenskapligt fotografi. Hans intresse för ny teknik gav honom möjlighet att fotografera med en detaljrikedom som ingen tidigare sett maken till.
Utställningen på VIDA är sammanställd av Anne Fjellström, som förvaltar Lennart Nilssons konst, med en förhoppning om att låta fler ta del av hans vilja att visa oss hur fantastiskt livet är. Lennart Nilssons särprägel – från bildidéer till några av hans mest spektakulära fotografier – har aldrig förut presenterats på detta sätt och en del av bilderna som ingår har aldrig tidigare visats

 

Första delningen efter befruktning, 1965

Första delningen efter befruktning, Ett barn blir till 1965 ©Lennart Nilsson/TT Nyhetsbyrån

 

Embryo. Ett barn blir till 1965. ©Lennart Nilsson/TT

Embryo. Ett barn blir till 1965. ©Lennart Nilsson/TT

 

Det blivande föräldrarna, 1965©Lennart Nilsson/TT Nyhetsbyrån

Det blivande föräldrarna, Ett barn blir till 1965©Lennart Nilsson/TT Nyhetsbyrån

 

En svärm av havskrusbär (Pleurobrachia pileus), 1957 ©Lennart Nilsson/TT

En svärm av havskrusbär (Pleurobrachia pileus), 1957 ©Lennart Nilsson/TT

 

Inofficiella bröllopsbilden, Stockholms Slott, 1976 ©Lennart Nilsson/TT Nyhetsbyrån

Inofficiella bröllopsbilden, Stockholms Slott, 1976
©Lennart Nilsson/TT Nyhetsbyrån

 

Ingrid Bergman, Rom 1950. ©Lennart Nilsson/TT

Ingrid Bergman, Rom 1950. ©Lennart Nilsson/TT

 

Nervceller och dess utskott i hjärnan, 1971 ©Lennart Nilsson/TT Nyhetsbyrån

Nervceller och dess utskott i hjärnan, 1971
©Lennart Nilsson/TT Nyhetsbyrån