Arkivet

Under sju decennier gjorde Lennart Nilsson över tusen bildreportage för en rad tidningar i Sverige och för de flesta namnkunniga internationella bildtidningar som Life, Paris Match och National Geographic. Hans unika berättelser har också spridit sig över världen i form av böcker och filmer.

Här i Arkivet samlas Lennart Nilssons bilder, filmer och berättelser i kronologisk ordning, allt eftersom de läggs upp och presenteras på webbsidan. Genom att klicka på bilderna kan du läsa mer om historier bakom.

” Nyckeln till den udda personligheten och storfotografen Lennart Nilsson ligger väl till en del i hans obotliga nyfikenhet. Han kan den svåra konsten att ställa frågor. Allt är nytt och ofattbart och ofotograferat. Och en enstaka bild räcker aldrig till. Han fotograferar alltid i sviter, cykler, serier. Att se är att uppleva förvandlingar och förlopp. Att fotografera är att fånga glimtar och fasetter av någonting, som redan har varit – för en sekund sedan eller för miljoner år sedan. Att fotografera är att undan för undan muta in en smula mer kunskap och förmedla en smula mer vetande åt andra.” (Ulf Hård af Segerstad, svensk kritiker och författare)

1940-tal

1950-tal

1960-tal

1970-tal

1980-tal

1990-tal

2000-tal