Arkivet

Under sju decennier gjorde Lennart Nilsson över tusen bildreportage för en rad tidningar i Sverige och för de flesta namnkunniga internationella bildtidningar som Life, Paris Match och National Geographic. Hans unika berättelser har också spridit sig över världen i form av böcker och filmer.

Här i Arkivet samlas Lennart Nilssons bilder, filmer och berättelser i kronologisk ordning, allt eftersom de läggs upp och presenteras på webbsidan. Genom att klicka på bilderna kan du läsa mer om historier bakom.

”Bakom en stillsam och ytterst blygsam framtoning som privatperson finns hos Lennart något som skiljer honom från de flesta yrkeskolleger – en säregen teknisk uppfinningsförmåga kombinerad med en journalistisk blick, ett stramt formspråk, en oändlig tålmodighet, envishet och en viss fanatism som gör att han tycks kunna övervinna alla hinder för att konkretisera en vision eller gestalt en synupplevelse, dvs att skapa en bild som aldrig gjorts tidigare eller som under givna förutsättningar (i reportagesammanhang) inte rimligen kunde ha gjorts bättre.” (Rune Hassner, fotograf och tidigare intendent på Hasselblad Center i Göteborg)

1940-tal

1950-tal

1960-tal

1970-tal

1980-tal

1990-tal

2000-tal