Resan till Kongo

1948 fick Lennart Nilsson och journalisten Svante Löfgren i uppdrag av bildbyrån Black Star att göra en reportageresa till det som då kallades Belgiska Kongo och Franska Ekvatorialafrika, där Franska Kongo ingick. Två månaders arbete resulterade i ett dussintal reportage som såldes vidare till en rad internationella bildtidningar.

Svante Löfgren och Lennart Nilsson, Kongo 1948 ©Lennart Nilsson/TT Nyhetsbyrån

Svante Löfgren och Lennart Nilsson, Kongo 1948 ©Lennart Nilsson/TT Nyhetsbyrån

Lennart Nilsson och hans kollega tog sig fram med flyg, hjulångare och tåg runt om i landet och kom tillbaka med bilder och berättelser som för många västlänningar ändrade synen på den för tiden okända kontinenten.

”Vi for i ett dygn med hjulångaren Reine Astrid. Där tog Lennart sin kanske märkligaste bild. Han arbetade en hel dag med att montera upp lampor i palmerna, såg till att lampor tändes i varje hytt och lät båtens strålkastare spela mot en ’doakör’ på stranden. Så togs då bilden – återgiven hundratals gånger i blad över hela världen.” (Svante Löfgren)

Hjulångaren "Reine Astrid", Kongofloden 1948

Hjulångaren ”Reine Astrid”, Kongofloden 1948

Läs mer

Några av bilderna från resan kom också att ingå i Edward Steichens utställning ”The Family of Man” på Museum of Modern Art, New York 1955.