Lennart Nilsson – banbrytare

VIDA Museum & Konsthall, Öland

29 juni 2019 – 6 januari 2020


 

”Jag är bara en fotograf som råkat bli fascinerad av människan.”

Lennarts intresse för människan och livets början väcktes tidigt och redan 1953 publicerade Life Magazine hans första bild av ett embryo. Det var också början på det som senare skulle bli Lennart Nilssons livsverk Ett barn blir till, en av världens mest sålda fotoböcker. Sedan den första utgåvan kom ut 1965 har berättelsen översatts till fler än 20 språk, publicerats i fem upplagor och nått ut till miljoner läsare.
Fotografierna väckte ett uppseende som bara kan jämföras med bilderna från den första månlandningen och gav honom möjligheten att inleda sitt pionjärarbete inom vetenskapligt fotografi. Hans intresse för ny teknik gav honom möjlighet att fotografera med en detaljrikedom som ingen tidigare sett maken till.
Utställningen på VIDA är sammanställd av Anne Fjellström, som förvaltar Lennart Nilssons konst, med en förhoppning om att låta fler ta del av hans vilja att visa oss hur fantastiskt livet är. Lennart Nilssons särprägel – från bildidéer till några av hans mest spektakulära fotografier – har aldrig förut presenterats på detta sätt och en del av bilderna som ingår har aldrig tidigare visats

 

Första delningen efter befruktning, 1965

Första delningen efter befruktning, Ett barn blir till 1965 ©Lennart Nilsson/TT Nyhetsbyrån