Nature’s Amazing Lenses

Life Magazine 23 december 1966

Text in English

När Life Magazine firade sitt 30-årsjubileum 1966 ville man visa en bild från skapelsens begynnelse – ”världshistoriens första bild” – och det omöjliga uppdraget gick till Lennart Nilsson. Idén blev att fotografera ett vulkanutbrott genom en regndroppe, den första linsen.

Tillsammans med ingenjören och vännen Werner Donne gick resan till vulkanön Surtsey utanför Islands sydkust. Ön hade bildats bara tre år tidigare och marken var fortfarande het, täckt av lava. 25 meter från lavaströmmen lyckades han fånga vulkanen i en vattendroppe på en glasskiva framför objektivet.

”Han har tagit världens första bild. Jordens födelse genom en vattendroppe. Stående på randen av kratern på den nyfödda ön Surtsey vid Island med glödande magma puttrande omkring de långa benen.” (Adrup, Dagens Nyheter, 1980)

Nature's Amazing Lenses, Life Magazine, December 23, 1966

Nature’s Amazing Lenses, Life Magazine, December 23, 1966

Bilderna resulterade i reportaget ”Nature’s Amazing Lenses” och omslaget till jubileums numret pryds av Lennarts bild av det mänskliga ögat sett från sidan. Bilden av ögat är tagen med hjälp av spaltljus. Innanför hornhinnan ser man linsen som är blå på grund av den starka belysningen. Den kristall liknande pricken mitt i linsen är en ljusreflex.

Öga sett från sidan, 1966 ©Lennart Nilsson/Science Photo Library

Öga sett från sidan, 1966 ©Lennart Nilsson/Science Photo Library

Kvinna ”sedd” genom mänskligt öga, 1966 ©Lennart Nilsson/SPL

Kvinna ”sedd” genom mänskligt öga, 1966 ©Lennart Nilsson/SPL

Se reportaget i Life Magazine

Vill du använda någon av Lennart Nilssons vetenskapliga bilder kontakta: Science Photo Library