Jan Broman

Entreprenör och grundare av Fotografiska

En sann entreprenör och nyfiken nytänkare vars ständiga sökande efter kunskap gjorde honom till lika mycket en skicklig grävande journalist som envis forskare. Oavsett vilket slags fotografi han ägnade sig åt. Lusten att söka ny kunskap och göra den begriplig för omvärlden drev Lennart Nilsson ständigt framåt.


Han var absolut en av Sveriges genom tidernas bästa pressfotografer och allt det han gjorde inom det vetenskapliga fotografiet är ju legendariskt. Då min pappa var Lennarts kopist växte jag upp med hans bilder hängande där hemma och redan som 18-19-åring började jag jobba med de diaduplikat som skulle skickas ut i världen.


Det där sättet han hade att alltid se framåt, se möjligheter men inte hinder, påverkade mig starkt – att allt är möjligt, särskilt när det känns lustfyllt. Lennart var en person man ville hänga med, som skapade den där speciella energin som drev saker vidare. Du visste att det blir spännande och kul, att det kommer hända nya saker när du var tillsammans med denna visionär.

Foster 16 veckor, Ett barn blir till 1965. ©Lennart Nilsson/SPL

Just den där förmågan att skapa lustfylld entusiasm hos andra, utan att han gjorde om sig för att passa utan alltid var sig själv, bidrog till att hans visioner så ofta faktiskt blev verklighet. Det uppstår ju en särskild energi när man som Lennart är helt övertygad om att idén kommer bli av och att det kommer vara kul på vägen. Sedan kan förstås den där drivande energin, som är lite rörig i sin form, innebära att några som först rycktes med i virvlarna sedan började längta efter mer struktur. Att vissa, mer än andra, vill veta hur nästa dag på jobbet ser ut – men för Lennart med sin nyfikna entreprenöriella sida var det inte vidare viktigt. Han provade och gav sig inte, lärde av sina misstag utan att älta, blev nöjd med sin ”pangbild” och gav sig direkt i kast med en ny vision. Precis som en grävande journalist som nosat upp nästa scoop eller en forskare på väg till nästa vetenskapliga upptäckt.

När han tackade ja till att inviga och klippa bandet när Fotografiska öppnade 2010 var det stort för mig och min bror Per. Lennart Nilssons betydelse för fotografiet och vad han bidragit med av kunskap om människan kan inte nog hyllas.

Intervjuad av Margita Ingwall