Lennarts verk

Under sju decennier gjorde Lennart Nilsson över tusen bildreportage för en rad tidningar i Sverige och för de flesta namnkunniga internationella bildtidningar som Life, Paris Match och National Geographic. Hans unika berättelser har också spridit sig över världen i form av böcker och filmer.

Här samlar vi delar av Lennarts verk från 1940-talet och fram till hans senare arbeten ända in på 2000-talet. Många av verken har även korta berättelser om till exempel händelser, personer eller hur bilderna kom till.

Klicka på verken och läs mer.

1950 – tal

Lennart var nu en etablerad bildjournalist och hans vetenskapliga intresse har vaknat till liv på riktigt. Han gör reportage om vetenskapens framsteg och bildserier med naturen som inspirationskälla.

1960 – tal

Det stora internationella genombrottet sker med bildserien Drama of Life Before Birth och boken Ett barn blir till.

1970 – tal

Nu har pionjärarbetet inom vetenskaplig bild tagit fart. Lennart tar nu även bilder med hjälp av svepelektronmikroskop. Boken Se Människan publiceras 1973.

1980 – tal

TV dokumentären Sagan om Livet vinner två Emmy och dokumentationen om vårt försvar publiceras bland annat i boken Kroppens försvar 1985. Han återvänder också till temat naturen.

1990 – tal

Den tredje editionen av Ett barn blir till kommer ut och Lennart har nu lyckats dokumentera befruktningen och våra första dagar. Ytterligare dokumentärer görs för TV.

2000 – tal

Kärlekens mirakel visas på SvT i januari år 2000. Stor samlingsutställning och ytterligare en edition av boken Ett barn blir till publiceras. Ett antal tillbakablickande böcker görs också.

2010 – tal

Lennart börjar närma sig nittio år och lägger kameran på hyllan och stora delar av hans fotografiska utrustning doneras till Tekniska museet i Stockholm.