Lia Boysen

Skådespelare

Att inte ryckas med av Lennart Nilsson var omöjligt, hans engagemang så stort. Vad det än handlade om. Allt blev dynamiskt runt honom. Vi möttes i olika sammanhang både privat och yrkesmässigt. Bland annat när jag medverkade i filmen Kärlekens mirakel som han gjorde tillsammans med Bo G Erikson och filmbolaget NOVA där både Lennart och Sven Nyqvist filmade. För att få med alla delarna lades ett komplicerat inspelningspussel där jag filmades i vissa situationer och så var det en annan kvinna som filmades när hon födde. Det innebar att väldigt många människor tror de sett mitt underliv, vilket alltså inte är fallet. Jag hade precis själv fött barn och var mitt inne i det livets mirakel man är som nybliven förälder och ammar min en månad gamla dotter i filmen. Jag var så stolt över att få vara med i processen att porträttera detta fantastiska skede. En film som blev en historisk dokumentation med sin mix av feature och forskning och som slutar på min lilla dotter Dinas ansikte.

En obefruktad mänsklig äggcell, 2003. ©Lennart Nilsson/SPL

Vetenskap var han ju så fascinerad av och tyckte alla borde fatta hur viktigt det är. Minns väl när han på sitt speciella sätt med sin speciella dialekt lutade sig fram och sa ”Lia, du är ju så nyfiken. Du borde börja forska”. Som ett barn, full av entusiasm som såg nya möjligheter överallt. Även om det inte precis var min bild av vad jag ville ägna mig åt.

Intensiv och med brådska, samtidigt som han kunde hålla på hur länge som helst för att få något dit han ville. En gång på Kolmården där han var med sitt barnbarn så märktes det hur väldigt kul han tyckte det var där och sprang runt och fotade de små precis som alla andra stolta far- och morföräldrar. En sant levande människa som spred livsglädje, både med sina verk och sin person, till så många.

Intervjuad av Margita Ingwall