Förför fotografiskt

”Då fotograf Lennart Nilsson kommit till en viss punkt i ett fotouppdrag blir han stående tyst och stirrar mot skyn. Då vet hans medhjälpare att det är dags att ringa brandkåren. Där är man en smula undrande till att börja med, men eftersom det alltid går som Lennart Nilsson vill kommer snart en magirusstege rullande. Nilsson kliver personligen upp för den behängd med kameror som en huladansös och på toppen, 25 m över marken, tar han bilden. BILDEN.

Om Lennart Nilsson, 1963. Källa okänd

Om Lennart Nilsson, 1963. Källa okänd

I vinter har det rört sig kring Lennart Nilsson. Hans serie om Frälsningsarmén på Moderna museet har väckt stort uppseende. Arbetet var typiskt för Nilsson. Egentligen var det ett vanligt uppdrag för en veckotidning: några dagars jobb, ett par dussin bilder. Men Lennart Nilsson blev som så ofta tidigare besatt av ämnet. han tog 4 500 bilder och arbetade i två månader.

Frälsningssoldaten Else Johansson på Kungsgatan i Stockholm, från boken Halleluja 1963 ©Lennart Nilsson/TT Nyhetsbyrån

Frälsningssoldaten Else Johansson på Kungsgatan i Stockholm, från boken Halleluja 1963 ©Lennart Nilsson/TT Nyhetsbyrån

Häromdagen stötte vi ihop med honom på Berns. Han skulle ta de första riktiga färgbilderna av den hundraåriga jättelokalen. Han gjorde det också, men först sedan han fått ett filmbolag att i fem dagar gillra upp strålkastare. För många tusen kronor. Det var en ren tillfällighet att inte brandkåren också behövde rycka ut.

Berns Salonger 100 år, Stockholm 1963. ©Lennart Nilsson/TT Nyhetsbyrån

Berns Salonger 100 år, Stockholm 1963. ©Lennart Nilsson/TT Nyhetsbyrån

Nästa år kommer Lennart Nilsson med en bok som blir ännu märkligare än hans tidigare om myrorna och om krypen i havet. Den skildrar det mänsliga fostrets utveckling från befruktningen till födelsen. Många års arbete och en dyrbar apparatur ligger bakom de tusentals bilderna av vilka en stor del är i färg.

Då det gäller porträtt är Lennart Nilsson fotograf och förförare i en livsfarlig person. Om ni råkar ut för honom och han med ett barnsligt leende börjar plocka med den första kameran så gör vad som helst, hoppa ut genom fönstret, berusa er eller låt häkta er. Allt är bättre än en bild, för den avslöjar er för allt folket och resten av livet.” (Källa: okänd)