Verk

Sagan om livet

Vetenskapens värld, SVT|1982|Film, Vetenskapsfotografi

Filmen som tog fyra år att göra. Producent Bo G Erikson, Carl O Löfman och Lennart Nilsson. Filmat av Lennart Nilsson.

Lennart Nilssons bildberättelser om livet före födseln har via reportage, böcker och filmer nått ut till miljontals människor världen över, och gjort honom till en vår tids mest betydelsefulla fotografer.

Sagan om livet från 1982 är berättelsen om hur en människa blir till, från befruktning till födsel. I filmen, som tog fyra år att göra, visas bland annat en sekvens där man lyckats filma äggcellens första delning, det första steget till ett nytt människoliv. Tv produktionen vann två Emmy.

Svåraste filmsekvensen att göra var själva äggdelningen. Den påbörjades i Stockholm 1978 och filmades slutligen i Göteborg 1981. Det var en kombination av tålamod och lotteri.

Bo G Erikson

Lennart Nilsson berättade om filmandet av celldelningen i tidningen Svenska Journalen (1993) ”Helt fantastiskt, det var som om tiden stod still. Men bilderna var inte särskilt bra. De var suddiga, oskarpa. Jag fick mycket bättre bilder på celldelningen några år senare. Då var det knivskarpt. Det är klart att den tekniska utvecklingen betyder en del. Förutsättningarna för ett gott resultat blir bättre och bättre. Men det verkligt viktiga är att man vet vad man vill.”