Se människan

I boken Se människan som kom ut 1973 på Albert Bonniers förlag skildrar Lennart Nilssons bilder den mänskliga kroppens uppbyggnad och funktioner. Cellen, den minsta fungerande levande helheten, presenteras först. Ägget – den största mänskliga cellen – dess befruktning och delningar kommer därnäst. De olika funktionerna och organsystemen presenteras sedan i tur och ordning. Hjärnans vindlingar, hjärtats slag, lungornas andetag, blodets kretslopp…

Publicerad i Sverige, Danmark, Nederländerna, Norge, Brasilien, Canada, England, Finland, Tyskland, USA, Japan, Spanien, Frankrike och Italien.

"Se Människan", Albert Bonniers Förlag 1973

”Se Människan”, Albert Bonniers Förlag 1973

”Lennart Nilsson har en uthållighet som är legendarisk. De timmar han fått tillbringa vid mikroskop och kamera för att få just den rätta bilden är oräkneliga. Det har kunnat gälla att följa cellens delningar eller äggets befruktning. Det kan ha varit fråga om att lösa problemen med att fotografera i innerörat eller ögat – alltid har resultaten vunnits genom en sällsynt kombination av konstnärlig talang och extrem envishet. Ibland har väl också turen hjälpt till.” (Ur förordet till Se människan)