Verk

Lennart Nilsson – hans livs bilder

Albert Bonniers förlag/Max Ström|2002/2017|Böcker, Fotojournalistik, Natur, Personporträtt, Vetenskapsfotografi

I samband med Lennarts 80-årsdag utkom den första utgåvan av denna bok som speglade hans drygt sextioåriga gärning som fotograf. I samband med detta öppnades också en utställning på Kulturhuset i Stockholm baserad på materialet.

Lennart Nilsson (1922–2017) var och är Sveriges främste fotograf genom tiderna. Även internationellt anses han vara en av historiens allra mest betydelsefulla fotografer.

Hans vetenskapliga bilder är världsberömda och har förändrat vår syn på människan. Men få känner till de enastående reportagebilderna som sträcker sig från tidigt fyrtiotal fram till våra dagar. Denna bok speglar hela Lennart Nilssons drygt sjuttioåriga gärning som fotograf. Outtröttligt och med bildjournalistiskt skarpsinne skildrade han isbjörnsjägare, frälsningssoldater, kulturpersonligheter och tv-kändisar. Här blandas kungar och statsministrar med myror och vattenloppor. Här finns fantastiska gruppbilder som saknar motstycke.

Naturligtvis finns här Lennart Nilssons unika bilder från människans inre.

Redaktör för boken är Jacob Forsell och texten är skriven av journalisten Petter Karlsson och tillsammans med närmare 200 bilder blir detta ett slags biografi över Lennart Nilsson. Hans livs bilder har getts ut i en nyutgåva i mindre format 2017.

Text från Max Ströms hemsida

Även i engelsk översättning