Ett barn blir till

Text in English

I Ett barn blir till får vi följa ett par blivande föräldrars vardag samtidigt som vi får ta del av fostrets utveckling under nio månaders graviditet. Allt illustrerat med Lennart Nilsson unika bilder.

Ett barn blir till, 1965 ©Lennart Nilsson/TT

Ett barn blir till, 1965 ©Lennart Nilsson/TT

Den första utgåvan kom ut i oktober 1965 på Albert Bonniers förlag i Stockholm, och skrevs av Axel Ingelman-Sundberg och Claes Wirsén. I dag är Ett barn blir till en av världens mest sålda fotoböcker och har påverkat miljontals människors syn på livet och barnafödande.

”Åtta år senare hade den tekniska utvecklingen skapat ett vidvinkelobjektiv som kunde placeras på endoskopet. Nu var det plötsligt ett ansikte som trädde fram där i mörkret”

Ett levande foster vid 4 månader, 1965

Ett levande foster vid 4 månader, 1965

1976 utgavs den andra och en uppdaterad utgåva av den uppmärksammade boken. I den presenterades nya reportagebilder och nya bilder av fostrets utveckling, tagna med endoskop. Tack vare den nya tekniken hade Lennart Nilsson kunnat utveckla sitt arbete med att dokumentera människans inre.

Ett barn blir till 1976, japanska upplagan

Ett barn blir till 1976, japanska upplagan

Foster. Ett barn blir till 1976. ©Lennart Nilsson/TT

Foster. Ett barn blir till 1976. ©Lennart Nilsson/TT

En helt omarbetad version av Ett barn blir till kom ut 1990. I den använde Lennart Nilsson alla de tekniker han utvecklat under åren. Lars Hamberger, en i teamet bakom det första lyckade provrörsbarnet i Sverige, var ny författare. Temat var detsamma som i de tidigare böckerna, men utvecklingen inom medicin och teknik gav anledning till förnyelse.

Den vinnande spermien, 1990. ©Lennart Nilsson/TT

Den vinnande spermien, 1990. ©Lennart Nilsson/TT

Många av bilderna var nya och boken var resultatet av flera års intensivt arbete med att dokumentera de första minuterna, timmarna, dagarna och veckorna när en människa blir till. Denna utgåva kommer ut i sammanlagt 17 länder.

2003 är det dags för ytterligare en edition, och den femte, 2009, denna gång med bilderna i fokus.

I september 2018 släpptes den sjätte editionen av boken. Nya reportagebilder tagna av Linda Forsell och med kompletterande text av Gudrun Abascal.

Ett barn blir till, 2018

Ett barn blir till, 2018

Ett barn blir till är det verk som fått Lennart Nilsson inskriven i historieböckerna som något mycket mer än bara en skicklig fotograf. Bilderna på hur ett barn långsamt växer fram i livmodern fascinerar lika mycket idag som när de först publicerades i mitten av 60-talet.

Lennart Nilsson utforskade på egen hand den teknik han behövde i sitt banbrytande arbete. För att kunna visa fostrets utveckling använde han sig av makrolinser, ljusmikroskopi, svepelektronmikroskopi och endoskop med extrem vidvinkel.

”Hans livsverk är fantastiskt och Ett barn blir till är ett av de viktigaste bilddokumenten som producerats.”
(Jan Broman, grundare av Fotografiska i Stockholm)